Asbestbeleid

Asbestvezels kunnen leiden tot levensgevaarlijke ziekten. Daarom wil de overheid blootstelling aan asbestvezels voorkomen. Asbest is een verzamelnaam voor een groep mineralen die in de natuur voorkomt. De mineralen bestaan uit microscopisch, kleine naaldachtige vezels. De vezels kunnen tot diep in de longen doordringen. Wie asbestvezels inademt kan ziek worden. Op termijn kan dit longkanker, mesothelioom ( longvlieskanker of buikvlieskanker)of asbestose ( stoflongen) veroorzaken. Elk jaar overlijden ongeveer 1000 mensen aan de gevolgen van asbest.

De overheid wil in 2040 geen nieuwe asbestslachtoffers meer. Daarom stelt de rijksoverheid regels die ervoor zorgen dat asbest geen gevaar voor de gezondheid is. De rijksoverheid voert vanaf 2024 een verbod op asbestdaken. Particulieren, bedrijven en overheidsinstellingen mogen dan geen asbestdaken meer bezitten. Oude daken kunnen door de jaren heen zijn aangetast door weer en wind. Daardoor kunnen asbestvezels vrijkomen. De gemeente informeert over het asbestbeleid en kan ook vertellen waar het materiaal met asbest kan worden gestort.